wielettletzpigs | 09 Јануар, 2019 07:27
❤️ Click here: Hrono ishrana (stranica 84) — Forum — Coolinarika
Nisam ja bez veze ranije pomenula onaj period prilagođavanja. Svakom organizmu su potrebne i belančevine životinjskog porekla, kao i one biljnog porekla, kao i ugljeni hidrati, vlakna, vitamini, minarali... Taj obrnuti unos izaziva ozbiljan poremećaj u pH ravnoteži i našim potrebama za kalijumom.
Rajčice su bogate antioksidantom likopenom koji dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. Neću nikoga da zamaram svojim načinom ishrane, a rado ispričam svakome ko je zainteresovan. Nisam ja bez veze ranije pomenula onaj period prilagođavanja.
Cure šta jedete za doručak,ja većinom jedem tost sa salamom i sirom,nemam baš ujutro vremena za nešto drugo i kiselo mljeko,ako imate kakav prijedlog za brzi doručak napišite. Cure šta jedete za doručak,ja većinom jedem tost sa salamom i sirom,nemam baš ujutro vremena za nešto drugo i kiselo mljeko,ako imate kakav prijedlog za brzi doručak napišite. I ,elem,oni mi kazu da mogu da jedem konacno mahunarke za rucak i voce od 16-18 ali samo onoliko koliko moze u saku da mi stane sreca pa imam velike ruke ,hahhaa tako da sam ja srecna,A inace,jos ovo da kazem,juce sam zabrljala kao nikad do sad za ova 3 meseca,i boga mi naucila sam dooooobru lekciju! Rajčica i paprike su također dobar izvor ovog vitamina pa se mogu jesti umjesto cikle. I danas sam def shvatila kako je ovo divan nacin ishrane i kako u stvari za sva ova 3 meseca ni jednom nisam imala problema sa probavom ,zeludcem niti bilo cime! Ignorišite tri testa najviše i tri testa najniže kiselosti, jer su ekstremni. Ili sam ja omasila knjigu ili vi po nekoj drugoj dijeti se ophodite..
- Tako draga Nado24, jedi ono što ti prija, malo parče mesa i puno tikvica na primer , sveže salate, kupusa, luka, paprike...
Ko je zainteresovan za malo duže čitanje, imam divan tekst o ishrani i pH ravnoteži orgnizma. Ne smemo zaboraviti da se principi Hrono ishrane zasnijavu ne samo na vremenu konzumiranja obroka, kombinacije proteina i ugljanih hidrata, već i postizanje pH ravnoteže organizma. Na kraju priručnika su tabele koje obavezno treba proučiti. One nam ukazuje na namirnice koje imaju jako baznu, umereno baznu, neutralnu, blago kiselu, umereno kiselu i jako kiselu reakciju. Naravno ne smemo da zaboravimo ni na glikemijski indeks namirnica. Za postizanje najboljih rezultata treba sve to uzeti u obzir. Ipak ću napomenuti da se ne treba extremno opterećivati hranom, grehovi i greške su deo nas, veliki korak je već to što su se mnogi koji su ovde odrekli puno pređašnjih loših navika. Samo opušteno i lagano. Stanje disbalansa može imati za posledicu brojne zdravstvene probleme, kako telesne tako i mentalne. Uravnotežena pH okolina organizmu omogućava da se bori protiv različitih bolesti, dok acidoza, stanje preterane kiselosti, češći i ozbiljniji oblik disbalansa, organizam dovodi u ozbiljno stanje te narušava sve njegove sisteme. Organizam, kada se nade u stanju acidoze, u svrhu neutralizovanja prevelikih kolicina kiseline, koristi alkalne rezerve dovodeći se pri tome u stanje slabosti. Koncept pH ravnoteže kao uzroka bolesti nije nov. Šta je to pH? Meri se u skali od 0 do 14, gde pH 7 oznčcava neutralni rastvor voda , pH vrednosti ispod 7 označavaju kiselu, a iznad 7 baznu sredinu rastvora. Voda je najprisutniji sastojak ljudskog tela, ona sačinjava 70 % organizma, pa nije ni čudno da je pH ravnoteža organizma uspostavljena kada se pH vrednost kreće u rasponu od 6 — 7,5. Telo se stalno bori kako bi održalo ovu ravnotežu, kada je ona narušena javljaju se razni zdravstveni problemi. Uzroci i posledice acidoze Najčešci uzrok acidoze danas je neadekvatna ishrana. Sve više ljudi prelazi na tzv. Sve navedene namirnice, koje se u ovom tipu ishrane konzumiraju u vecim kolicinama, razgradnjom daju produkte koji zakiseljavaju organizam. Nasuprot tome, povrce i voce, koji su u ovoj prehrani zastupljeni u mnogo manjoj meri, razgradnjom daju produkte koji povecavaju alkalne rezerve organizma. Narušavanju pH ravnoteže organizma uveliko pridonose i neki, u svakodnevnom životu sve prisutniji, lekovi, veštački zasladivači i konzervansi. Za razliku od nekih bolesti na čiji razvoj i tok ne možemo uticati, npr. Potrebno je samo promeniti loše navike u ishrani i životne navike. S druge strane, ukoliko se višak kiseline ne uklanja iz organizma dolazi do autointoksikacije organizma. Acidoza može uzrokovati: kardiovaskularna oštecenja, uključujući konstrikciju sužavanje krvnih sudova i redukciju kiseonika povećanje telesne mase, debljanje i dijabetes probleme sa bešikom i bubrezima slabljenje imunološkog sistema nakupljanje slobodnih radikala prerano starenje osteoporozu zapaljenje zglobova i mišica hronični umor Organizam je sposoban da pravilno asimilira minerale i nutrijente samo ukoliko je njegov pH uravnotežen. Stoga Vam se može desiti da se organizam, bez obzira što unosite sve potrebne nutrijente i imate pravilno izbalansiranu ishranu, ponaša kao da je u stanju deficita. Ukoliko ne dobijate željene rezultate od svoje pravilno izbalansirane i nutrijentima bogate ishrane, ili od korišcenja suplemenata u ishrani, pokušajte da se testirate na acidozu. Kako se testirati na acidozu? Sami kod kuće možete da napravite jednostavan test kako bi uvrdili da li je pH vrednost vašeg organizma uravnotežena. Koristeci pH papirice, proverite pH Vaše mokraće i pljuvačke. Ukoliko se pH vrednost mokraće ujutro kreće u rasponu od 6-6,5, a uveče od 6,5-7, Vaše telo funkcioniše unutar zdravog nivoa. Ukoliko se pH Vaše pljuvačke tokom čitavog dana zadržava u vrednostima izmedu 6,5 — 7,5, Vaše telo takode funkcionše unutar zdravog nivoa. Najbolje vreme za testiranje pH vrednosti je sat pre i dva sata posle obroka, dva puta nedeljno. Ukoliko je nivo kiseline prevelika, telo je neće moći izbacivati nego će je skladištiti u tkivima autointoksikacija ili neutralizirati navedenim mineralima koje ce uzeti iz vitalnih organa. Kako tvrde savremeni nutricionisti, imaćemo bolje šanse da duže ostanemo zdravi ako je naše telo pH neutralno, ili blago bazno. Ali, ako naša telesna sredina počne da postaje kiselija, onda više rizikujemo da dobijemo osteoporozu, slabost mišića, srčana oboljenja, dijabetes, oboljenja bubrega i druge zdravstvene probleme. Preventiva je da se hranimo namirnicama koje su više alkalotvorne bazne nego kiselotvorne. A to su pre svega povrće i voće. Sve je više istraživanja koja pokazuju da su problem sa navikama u ishrani koje izazivaju kiselost veoma realni. Nakon što se svari, svaka hrana izveštava bubrege da li je kisela ili bazna. Bubrezi su odgovorni za ravnotežu fluida i održavanje relativno neutralne pH vrednosti tela. Kada kiselotvorne namirnice snize pH vrednost tela, bubrezi koordiniraju aktivnost kako bi neutralisali tu kiselost. Kosti oslobađaju kalcijum i magnezijum da se ponovo usposavi baznost, a mišići se razlažu da proizvedu amonijak, koji je snažno bazan. Kada se ta reakcija završi, minerali iz kostiju i razloženi elementi mišića se izbacuju urinom. Na duge staze, preterana kiselost dovodi do tanjenja kostiju i smanjuje mišićnu masu, po tvrdnjama dr Antoni Sebastijana sa Univerziteta Kalifornija. Usput se gubitak kalcijuma i magnezijuma može pretvoriti u deficit sa mnogim posledicama. Nizak nivo magnezijuma može izazvati grčeve u mišićima, aritmije i anksioznost. Do čega dovodi previše kiselosti Kiselotvorna hrana je ona koja nakon što se metaboliše u organizmu stvara sredinu nižeg pH, odnosno kiseliju. Ovde moramo da imamo u vidu da iako hrana može da po ukusu bude kisela, to ne znači automatski da zakiseljuje organizam. Na primer, limun i paradajz su kiseli, ali oni čine sredinu organizma baznom kad dospeju u bubrege. Ta kiselost se može neutralisati povećanom konzumacijom povrća bogatog kalijum-bikarbonatom. Hloridi takođe grče krvne sudove, a suženi krvni sudovi smanjuju cirkulaciju. Pošto čitavo telo zavisi od zdrave cirkulacije, vazokonstrikcija doprinosi srčanim oboljenjima, šlogu, demenciji i svim drugim degenerativnim bolestima. Ako hoćemo da povratimo normalnu pH vrednost organizma, treba da konzumiramo više svežeg povrća i voća u ishrani odnos povrće:voće treba da je 2:1, znači dati veću prednost svežem povrću Voće i povrće je bogato solima kalijuma, prirodnim baferom neutralizatorom kiselosti. Ako jedemo malo tih namirnica, to nas lišava kalijuma, minerala koji nas štiti od hipertenzije i šloga. Taj obrnuti unos izaziva ozbiljan poremećaj u pH ravnoteži i našim potrebama za kalijumom. Čim se probudite, pre nego što pojedete bilo šta, stavite malo pljuvačke na test-traku. Sravnite boju sa pH shemom boja koja se dobija sa tim trakama. Potom, izmerite pH drugog jutanjeg urina. Ponovo uporedite pH sa shemom. Ovo testiranje obavljajte 10 jutara u nizu. Ignorišite tri testa najviše i tri testa najniže kiselosti, jer su ekstremni. Izračunajte prosek preostala četiri i to bi bila vaša realna pH. Zaista je nadopuna hrono principa, jer i sama doktorica ističe kombinovanje mesa uz svježe salate od povrća kao balans kiselo-bazne hrane. Ako imaš i te tabele liste o namirnicama koje spadaju u kisele, bazne i te prelazne kategorije - podijeli sa nama. Vidiš da smo žedni znanja. Moje glavobolje se nastavljaju! Nije anemija - jesu slabiji nalazi, ali doktorica kaže da nije za terapiju, pogotovo kad je čula kako se hranim :- , nije mogla da vjeruje da imam 3 obroka i užinu! Juče opet jela pasulj za ručak na koji nisam intolerantna - ne sjeda i tačka! Stomak me do jutros mučio!! Neću to više sebi dozvoliti. Zamijesi malo rjeđu smjesu, kao za proju, nije loše da zamjesis sa kiselom vodom, i onda tako da pečeš, da bi ti korica bila mekanija i da se ne lomi i ne mrvi, to je moje iskustvo. Imala sam nekoliko kriza ,kada sam htjela mijenjati dijetu,jer mi se čini da ide sporo,ali su tu bile divne osobe,koje su me hrabrile,pa nisam. Mada sve što čitam,upućuje na to da je najzdravije mršaviti pola kg sedmično,mislim ne vraća se,... Moram reći i to da sam grozna,nisam karakter volim sladko,tako da malokad prođe dan da ne zabrljam,ali kod mene nije u dozvoljeno vrijeme,već kasno naveče dok gledam tv. Svakako budi uporna jer se čovjek ne osjeća trom,nemaš onaj osjećaj ,kao da si balon ,koji će svaki čas da pukne,ma super je. Bravo pgordana,drago mi je što istrajavaš a ti Nado samo napred. Videćeš kada obučeš nešto što dugo nisi mogla,bićeš. Evo kako ja pravim projice u kalupima za mafine. Uzmi šolju kukuruznog bračna,šolju integralnog,šaku svih semenki koje nađeš. Ako vas je više povećej količinu. To možeš posle da mažeš čime hoćeš. Prijatno i laku noć! Bravo pgordana,drago mi je što istrajavaš a ti Nado samo napred. Videćeš kada obučeš nešto što dugo nisi mogla,bićeš. Evo kako ja pravim projice u kalupima za mafine. Uzmi šolju kukuruznog bračna,šolju integralnog,šaku svih semenki koje nađeš. Ako vas je više povećej količinu. To možeš posle da mažeš čime hoćeš. Prijatno i laku noć! Imala sam nekoliko kriza ,kada sam htjela mijenjati dijetu,jer mi se čini da ide sporo,ali su tu bile divne osobe,koje su me hrabrile,pa nisam. Mada sve što čitam,upućuje na to da je najzdravije mršaviti pola kg sedmično,mislim ne vraća se,... Moram reći i to da sam grozna,nisam karakter volim sladko,tako da malokad prođe dan da ne zabrljam,ali kod mene nije u dozvoljeno vrijeme,već kasno naveče dok gledam tv. Svakako budi uporna jer se čovjek ne osjeća trom,nemaš onaj osjećaj ,kao da si balon ,koji će svaki čas da pukne,ma super je. Zaista je nadopuna hrono principa, jer i sama doktorica ističe kombinovanje mesa uz svježe salate od povrća kao balans kiselo-bazne hrane. Ako imaš i te tabele liste o namirnicama koje spadaju u kisele, bazne i te prelazne kategorije - podijeli sa nama. Vidiš da smo žedni znanja. Moje glavobolje se nastavljaju! Nije anemija - jesu slabiji nalazi, ali doktorica kaže da nije za terapiju, pogotovo kad je čula kako se hranim :- , nije mogla da vjeruje da imam 3 obroka i užinu! Juče opet jela pasulj za ručak na koji nisam intolerantna - ne sjeda i tačka! Stomak me do jutros mučio!! Neću to više sebi dozvoliti. Capi, izbaci pasulj definitivno na jedan duži period, tvoj stomak ga neće pa neće Tabela kiselih i baznih namirnica se nalazi na kraju priručnika o Hrono ishrani, a za one koji nemaju priručnik iako ovo nije tabela iz priručnika evo: Namirnice koje čine organizam izrazito baznim Morske alge, limun, celer, urme, grožđe, smokve, biljni čajevi većina , agar agar, dinja, lubenica visok glikemijski indeks , paprika, peršun, potočarka, stevia, Namirnice koje čine organizam srednje baznim Krompir sa korom , zeleno lisnato povrće, karfiol, kelj, blitva, dajkon, rotkva, repa, začinsko bilje zelenih listova , zelena salata, rotkvice,beli luk, mahunarke sveže, zelene , cvekla, brokoli, kupus, grašak sveži , paprike, špargla, kukuruz šećerac sveži , klice lucerke alfalfa , jagode, maline, ribizla, jabuke, kajsije, grožđe, kruške, bundeva, grejpfrut, banane zrele , urme, kivi, nektarine, breskve, ananas, avokado, smokve sveže , rogač, bademi,banča čaj, voćni sokovi sveže ceđeni ,suvo grožđe, đumbir sveži , zeleni čaj, šitake pečurke, jabukovo sirće, umeboši šljive, sokovi od povrća Namirnice koje čine organizam blago baznim Integralni pirinač, tofu, tempeh, tamari, sojino mleko, pirinčani slad, miso, proso, heljda, kesten, mana hleb sušen na suncu ne pečen , masline, maslinovo ulje, plavi patlidžan, bamije, prokelj, krastavac, paradajz, rotkvice, crni luk, praziluk, ukiseljeno povrće domaća makrobička turšija , trešnje, mandarine, narandže, kokosov orah sveži , kozje mleko, med, pečurke, morska so, crni luk Neutralne namirnice Pavlaka, kiselo mleko, jogurt običan , surutka sirova , puter nesoljen , ulja izuzev maslinovog Namirnice koje čine organizam blago kiselim Jaja, crveni pasulj, bundevinno seme, susamovo seme, ječam, ječmeni slad, puter,, spelt ili pir vrsta žitarice , spanać Namirnice koje čine organizam srednje kiselim Integralne žitarice i testenina od njih, peciva od integralnog brašna, mekinje, suve mahunarke sem soje , koštunjavo voće osim badema , basmati pirinač, pirinčano mleko, raž, ovas, pšenični hleb sa organskim klicama, oljušten krompir, sirevi, riba, mleko homogenizovano , kozje mleko homogenizovano , kečap, melasa organska, bez sumpora , borovnica, šljive, javorov sirup neprerađen , senf, kokice posoljene, sa puterom , suve šljive i čaj Namirnice koje čine organizam izrazito kiselim Beli hleb, peciva i kolači od belog brašna, rafinisane žitarice npr. Žvakanje žvakaće gume podstiče lučenje pljuvačke, a pljuvačka je najbolji neutralizator prekomerne želudačne kilseine. Takože lučenje pljuvačke potpomaže čišćenju bakterija iz usne duplje. Međutim kod nekih osba žvakanje žvakaće gume može izazvati nadilanje u stomaku, to je zato što se prilikom žvakanja naguta dosta vazduha. Isto to se događa i kad se prebrzo jede hrana. Malo žvakanja žvake posle jela, naročito ako jedemo van kuće i nismo u prilici da polse jela operemo zube, može samo dobro doći. Naravno kako u svemu treba biti umeren tako je i sa žvakom, pa nemora da bude ustima od ujutru od uveče. A ja kad sednem da pišem nema kraja! Šta mislite koliko tek davim one uživo! Špinat i cikla Nutricionistkinja Joanne Larsen ističe da je tamnozeleno lisnato povrće poput špinata i kelja najbolje jesti u kombinaciji s drugim povrćem bogatim C vitaminom poput cikle jer se apsorpcija željeza poboljšava uz vitamin C. Rajčica i paprike su također dobar izvor ovog vitamina pa se mogu jesti umjesto cikle. Rajčice i maslinovo ulje Po glavi stanovnika Grci jedu više maslinovog ulja i rajčica nego itko drugi pa ne čudi da imaju zavidnu dužinu života. Rajčice su bogate antioksidantom likopenom koji dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. A kako je likopen topljiv u masti kombiniranje rajčica sa zdravim mastima poput maslinovog ulja poboljšava apsorpciju likopena. Govedina i mrkva Vitamin A iz mrkve najbolje se apsorbira u kombinaciji s proteinima. Zeleni čaj i limun Zeleni čaj potiče metabolizam, a kad ga pijete s limunom tijelo prima 13 puta više antioksidanata nego kad ga pijete samog. Češnjak i riba Riblje ulje koje smanjuje kolesterol i sastojci češnjaka koji koriste srcu u kombinaciji djeluju kao antiupalna terapija. Crveno meso i ružmarin Crveno meso ne smije biti svakodnevna namirnica, no biftek ipak možete naručiti tu i tamo. Antioksidativne kiseline iz ružmarina mogu natopiti meso i neutralizirati slobodne radikale iz mesa. Sok od naranče i zobena kaša Kombinacija ove dvije namirnice dokazano sprečava srčane udare i dvostruko bolje čisti arterije nego ove dvije namirnice zasebno. Obje sadrže fenole koji stabiliziraju kolesterol. Jabuke i crveno vino Jabuke sadržavaju protuupalni flavonoid kvercetin, a crveno vino flavonoid katehin. Zajedno ometaju stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšavaju cirkulaciju. Borovnice i grožđe Obje namirnice pršte antioksidantima no kako im se sezone ne poklapaju treba ih smrznuti i konzumirati u miksu s jogurtom. Orašasti plodovi, sjemenje i suho voće Nutricionistkinja Lauren Talbot ističe da su orašasti plodovi i sjemenke puni proteina i sadrže malo vode pa je probava lakša nego inače. I ,elem,oni mi kazu da mogu da jedem konacno mahunarke za rucak i voce od 16-18 ali samo onoliko koliko moze u saku da mi stane sreca pa imam velike ruke ,hahhaa tako da sam ja srecna,A inace,jos ovo da kazem,juce sam zabrljala kao nikad do sad za ova 3 meseca,i boga mi naucila sam dooooobru lekciju! Tako da sam Jela supu u 14 h, pa sarmu, ali sa pirincem u 15:30, pa onda dva h posle toga tortu,a sve vreme sam pila crno vino,od kojeg me posle 1 case glava zabolela a bilo je kvalitetno,e onda kad sam vec zbrljala,onda ja lepo posle kad sam malo ogladnela opet malo mesa pojedem,da bi pojela tortu sat vremena pred spavanje-kad je bal nek je maskembal!! I ujutru mi je toliko lose bilo u crevima da sam pola jutra ,da izvinete, na solji provela,dok su me moja creva debelo kaznjavala sto sam ih maltretirala! E, ako tako mi i treba! I danas sam def shvatila kako je ovo divan nacin ishrane i kako u stvari za sva ova 3 meseca ni jednom nisam imala problema sa probavom ,zeludcem niti bilo cime! E, pa znate onda sta sam odlucila?? DA NASTAVIM DA HRONOUZIVAM A sad odo' da spremam grasak koji nisam 3 meseca liznula!!!! Marija hvala ti na postovima. Ja ipak moram da pijem čaj sa šećerom,jer ako pijem gorak ,smeta mi za probavu,uopšte ne idem do wc,... Moj današnji meni je.. D:2 male kiflice ostale od večere što je frendica donila morala sam ih probati ujutro ,kis. Bilo je fino dok se jelo ali kasnije grozno, nisam ništa večerala jer sam se naravno prejela. Drugi put ću se malo pametnije počastit nekom salaticom i finim mesom,a ne ovako! Hvala što tako nesebično deliš sve informacije sa nama!!!! Ja htedoh nešto da kažem, što vi svi već sigurno znate, ali vredi ponoviti Nemojte jesti kada ste najedeni, jednostavno prekinite!!!! Ja znam da ostavim jedan, dva zalogaja u tanjiru, jer sam se dovoljno najela. Nema onog; da se ne baci, pa neću valjda ostaviti jedan zalogaj...
« | Јануар 2019 | » | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
По | Ут | Ср | Че | Пе | Су | Не |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |